Czas przygotowania 30 min
Porcja dla 2 osób
Przygotowując figi z porto, zamkniemy choć na chwilę ich cudowny smak. Połączenie słodkiej figi ze zdecydowanym smakiem porto jest wyjątkowe. Taka konfitura świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do grzanek z pysznym serkiem.
Sierpień i wrzesień to czas „zamykania smaku” w słoikach. W zasadzie od początku lata przygotowuję tak rabarbar, truskawki, maliny i śliwki. We wrześniu zabieram się za figi. Idealnie rasowe są z nutą porto, które wspaniale wyostrza ich smak. Taka konfitura nawet zwyczajnym grzankom nada charakteru i od razu kolacja czy śniadanie stają się wytworniejsze.
Przygotowane kromki możemy zrumienić na oliwie z oliwek lub maśle, jednak i niepodsmażone kromki chleba z serkiem i konfiturą będą smakowały fantastycznie.
Konfiturę przechowujcie w czystym słoiku w lodówce. Dłużej będzie świeża.