Almette

Grzybowa ze szpeclami i serkiem Almette jogurtowym

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 4 osób

David

Klasyczna grzybowa, esencjonalna, idealna na zimę.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette jogurtowy
  • włoszczyzna
  • 80 g suszonych borowików
  • 20 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • natka pietruszki
  • sól
Drukuj przepis

Przepis

Zupę grzybową serwuj ze szpeclami, posiekaną natką pietruszki i zabiel serkiem Almette jogurtowym.

  1. Nastaw bulion wege z włoszczyzny.
  2. Zalej suszone grzyby wrzątkiem i odstaw na godzinę.
  3. Zrób szpecle: mąkę wymieszaj z łyżeczką soli, jajkami i dolej zimnej wody tak, aby powstało gęste ciasto jak na naleśniki.
  4. Przełóż ciasto do rękawa cukier-niczego i odstaw.
  5. Odsącz grzyby, posiekaj je w paseczki i lekko podsmaż na maśle.
  6. Przecedź bulion, dopraw go do smaku solą i dorzuć grzyby.
  7. Wodę po moczeniu grzybów przelej przez sitko i wlej ją do bulionu wege.
  8. Wymieszaj, spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  9. Zagotuj 1 litr osolonej wody w małym garnku.
  10. Przytnij końcówkę rękawa i wyciskaj ciasto na szpecle nad gotującą się wodą.
  11. Jak tylko kluseczki wypłyną zbierz je za pomocą sitka i przełóż od razu do lodowatej wody, aby je zahartować i potem odsącz.

Możesz użyć suszone podgrzybki zamiast borowików

Surowe warzywa z włoszczyzny pokrój w małe kawałki, podsmaż je na maśle klarowanym, a następnie zalej wrzątkiem i gotuj

W ten sposób twój bulion wege będzie miał głębszy smak i ładny kolor.

Do ciasta na szpecle możesz dodać kurkumy w proszku, uzyskasz piękne żółte kluseczki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: