W tym daniu serek Almette świetnie podkreśla smak ziemniaków lekko podwędzonych na grillu, koniecznie wypróbuj przepis!
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 kg ziemniaków
1 serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
2 portobello
6 boczniaków
Kilka listków szczawiu
4 szt. zielonych szparagów
Pół cytryny
Oliwa z oliwek
Łyżka suszonych ziół prowansalskich
Łyżka jałowca
Natka pietruszki
Sól
Drukuj przepis
Przepis
Ziemniaki obierz i ugotuj, aż będą miękkie.
Odsącz i odstaw na kilka minut.
Portobello i boczniaki dopraw solą i polej oliwą.
Grilluj z obu stron kilka minut.
Zdejmij grzyby z grilla i wrzuć do jeszcze gorącego żaru suszone przyprawy.
Od razu połóż ziemniaki na grillu i podwędź je kilka minut.
Zdejmij ziemniaki i od razu rozgnieć je widelcem w misce.
Wymieszaj rozgniecione ziemniaki z serkiem Almette, aż do kremowej konsystencji.
Dodaj posiekane liście szczawiu i wymieszaj.
Grzyby pokrój w kawałki.
Szparagi pokrój w cienkie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
Skrop je sokiem z cytryny i dopraw solą do smaku.
Na talerzu ułóż porcję puree, następnie dodaj grzyby i na wierzch wstążki szparagów.
Udekoruj natką pietruszki.
Użyj odmiany ziemniaków, które świetnie nadają się do puree.
Podwędzanie możesz zrobić również w warunkach domowych. Wystarczy ułożyć na dnie garnka (bez dodatku tłuszczu) suszone przyprawy i je zapalić ogniem, kiedy tylko zaczną się dymić, sitko lub durszlak z ziemniakami połóż na garnku, przykryj i czekaj kilka minut, aż skończy się dymić.
Użyj odmiany ziemniaków, które świetnie nadają się do puree.
Podwędzanie możesz zrobić również w warunkach domowych. Wystarczy ułożyć na dnie garnka (bez dodatku tłuszczu) suszone przyprawy i je zapalić ogniem, kiedy tylko zaczną się dymić, sitko lub durszlak z ziemniakami połóż na garnku, przykryj i czekaj kilka minut, aż skończy się dymić.