Almette

Gyros z mięsem wieprzowo-wołowym i serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • płaska łyżeczka pieprzu cayenne
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 żółty pomidor
  • 1 szalotka
  • 1 dymka
  • 2 chlebki pita
Drukuj przepis

Przepis

  1. Mięso wymieszaj z solą i pieprzem cayenne.
  2. Uformuj kofty i podsmaż je przez kilka minut ze wszystkich stron na łyżce oleju.
  3. Zdejmij je z patelni i odstaw.
  4. Możesz je również upiec w piekarniku w 180°C przez ok. 10 minut.
  5. Pomidory pokrój w kostkę.
  6. Szalotkę i dymkę pokrój w cienkie plasterki.
  7. Chlebki pita delikatnie podgrzej na patelni.
  8. Otwórz je i posmaruj środek pity serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.
  9. Dodaj pomidory, szalotkę, dymkę i kofty pokrojone w kawałki.
  10. Serwuj od razu!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: