Drukuj przepis
Przepis
Hiszpański omlet jest też nazywany „tortilla de patatas” i jest bardzo popularny w Hiszpanii. Jest jednym z tych licznych tapasów, które znajdziecie w każdym hiszpańskim barze i restauracji. Tym razem wykorzystałem francuskie młode ziemniaki ze skórą, ale jak tylko się pojawią te polskie to ich używam: szybciej się gotują, są delikatnie słodkie i można je zjeść ze skórą, w której są wszystkie wartości odżywcze! Przepis na tortille jest szybki i prosty, idealny dla rodziny z dziećmi, takiej jak z mojedziecikreatywnie.pl. Bardzo im to smakowało!
- Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój na kosteczki.
- Na rozgrzanej patelni, na łyżce oliwy z oliwek, podsmaż ziemniaki przez 2-3 minut na średnim ogniu często odwracając, aby się równomiernie podsmażyły.
- Następnie przykryj i duś do miękkości.
- Pod koniec dodaj garść liści szpinaku i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wbij jajka do miski i ubij widelcem.
- Dopraw jajka solą.
- Do miski z jajkami wrzuć smażone ziemniaki z liśćmi szpinaku.
- Wymieszaj z masą jajeczną i wylej tę masę na patelnię.
- Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie.
- Następnie przykryj patelnię talerzem o większej niż ona średnicy i szybko odwróć patelnię do góry dnem.
- Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet.
- Postaw patelnię z powrotem na gaz, zsuń omlet z talerza na patelnię i smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie.
- W tym czasie na drugiej patelni podsmaż całe dymki, 2-3 min ze wszystkich stron, aż się lekko zrumienią. Dopraw solą do smaku.
- Po usmażeniu ułóż omlet na talerzu. Pokrój w trójkąty i serwuj z łyżką serka Almette z rzodkiewkami oraz smażonymi dymkami.
- Smacznego!