Omlet z ziemniakami, to zawsze dobra opcja na niedzielnie śniadanie, a z dodatkiem serka Almette z ogórkiem i ziołami smak dania nabiera zupełnie innego wymiaru.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
6 średnich młodych ziemniaków (surowe)
4 zielone szparagi
6 jajek
oliwa z oliwek
sól, pieprz
bazylia
Drukuj przepis
Przepis
Pokrój młode ziemniaki w kosteczkę. Szparagi obierz i pokrój w plasterki.
Ziemniaki i szparagi podsmaż na patelni, aż będą miękkie. Regularnie je odwracaj, aby się równomiernie podsmażyły. Dopraw je solą i pieprzem.
W dużej misce roztrzep jajka i również dopraw je solą i pieprzem.
Dodaj podsmażone ziemniaki i szparagi oraz 3-4 łyżeczki serka Almette z ogórkiem i ziołami. Wszystko wymieszaj i wlej na patelnię.
Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie.
Następnie przykryj patelnię dużym talerzem i szybko odwróć patelnię do góry dnem. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet. Postaw patelnię z powrotem na gaz i zsuń omlet z talerza na patelnię.
Smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie.
Serwuj z dodatkiem serka Almette z ogórkiem i ziołami oraz liśćmi bazylii.
Nie musisz gotować ziemniaków przed smażeniem omletu. Wystarczy je obrać, pokroić na małe kawałki i smażyć na oliwie lub maśle klarowanym.
W sezonie wiosenno-letnim użyj młodych ziemniaków. Szybciej się usmażą.
Przykryj ziemniaki w trakcie smażenia, szybciej zmiękną.
Jeśli proces odwracanie omleta jest dla Ciebie zbyt ryzykowny, możesz go upiec pod grillem w piekarniku w 180 ℃. Ale przedtem upewnij się, że masz patelnię z metalową rączką bez żadnych plastykowych elementów.
Nie musisz gotować ziemniaków przed smażeniem omletu. Wystarczy je obrać, pokroić na małe kawałki i smażyć na oliwie lub maśle klarowanym.
W sezonie wiosenno-letnim użyj młodych ziemniaków. Szybciej się usmażą.
Przykryj ziemniaki w trakcie smażenia, szybciej zmiękną.
Jeśli proces odwracanie omleta jest dla Ciebie zbyt ryzykowny, możesz go upiec pod grillem w piekarniku w 180 ℃. Ale przedtem upewnij się, że masz patelnię z metalową rączką bez żadnych plastykowych elementów.