Almette

Jaglanka z jesiennymi owocami i orzechami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Jaglanka to Królowa Kasz! Zjedzona o poranku cudownie zadba o nasz organizm, będzie chronić i doda energii. Regularnie jedzona jaglanka sprawi, że będziemy mniej chorować, więc eksperymentujcie ze smakami, ponieważ można ją jeść i na słodko i na słono. Dziś wersja słodziutka – z najlepszymi, słodkimi jabłkami, pyszną, soczystą gruszką, chrupiącymi orzechami i puszystym serkiem Almette.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • filiżanka kaszy jaglanej
  • 2,5 filiżanki soku jabłkowego
  • jabłko
  • gruszka
  • dwie łyżki orzechów włoskich
  • łyżka suszonej żurawiny
  • serek Almette jogurtowy
Drukuj przepis

Przepis

Orzechy włoskie możemy podprażyć na suchej patelni, będą chrupiące.
Serek Almette nakładajmy małą łyżeczkę. Mogą to być łezki lub kuleczki.
Opcjonalnie jaglankę możemy dosłodzić miodem, choć powinna być sama w sobie słodka od soku jabłkowego.

  1. Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko. Porządnie ją płuczemy.
  2. Kaszę przekładamy do suchego garnka i na małym gazie prażymy ją kilka minut.
  3. Dodajemy sok jabłkowy, gotujemy kaszę pod przykryciem, na małym ogniu aż wchłonie cały sok.
  4. Pod koniec dodajemy kawałki jabłek i gruszkę.
  5. Jaglankę z owocami przekładamy na talerz, dodajemy orzechy włoskie i żurawinę oraz porcje serka Almette jogurtowy.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: