Almette

Jesienne frytki z jabłuszek

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Chrupiące frytki z jabłek? Tak, to jest bardzo możliwe :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 jabłka
  • 100 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 serki Almette śmietankowy
Drukuj przepis

Przepis

Od razu mówię, że wizualnie nie jest to najpiękniejsza przekąska 🙂 Za to powiem Wam jedno – frytki z jabłek to kwintesencja jesieni, pełnia cynamonowej szarlotkowości. Pod chrupiąca skorupką jabłuszka kryje się cynamonowo jabłkowy mus. Pięknie to wszystko smakuje i wraz z serkiem Almette jest doskonałą przekąską do podgryzania – w sam raz na jesienne wieczory 🙂

  1. Jabłuszka myjemy, obieramy cieniutko ze skórki i kroimy na ćwiartki.
  2. Usuwamy gniazda nasienne.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Każdą cząstkę jabłuszka obtaczamy w misce z mąką z cieciorki, a później w misce z cukrem i cynamonem.
  5. Tak przygotowane jabłuszka pieczemy ok. 25 minut - aż będą chrupiące.
  6. Jabłuszka jemy zanurzając każdy kęs w serku Almette.

Jeśli nie uda Wam się kupić mąki z ciecierzycy, śmiało użyjcie mąki kukurydzianej, która jest bardziej dostępna.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: