Drukuj przepis
Przepis
Sekretem takiego tortu jest doskonały biszkopt, a nawet biszkopty dwa. Upiekłam więc dwa biszkopty, porządnie je nasączyłam i przełożyłam kremem. Kremem doskonałym, bo składającym się z serków Almette i … korzennych przypraw. Tak właśnie pachnie grudzień. Taki tort możecie podać i na świąteczny stół i na urodziny.
- Pieczemy 2 biszkopty.
- Aby upiec 1 biszkopt kakaowy myjemy i wycieramy 4 jajka.
- Oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę dodając partiami cukier (3/4 szklanki).
- Kiedy cukier rozpuści się, a piana z białek będzie sztywna i lśniąca, dodajemy żółtka.
- Miksujemy całość, wyłączamy mikser.
- Do tak przygotowanej piany partiami dodajemy przesianą mąkę i kakao (100 g mąki i 40 g kakao).
- Bardzo delikatnie mieszamy całość - dosłownie kilka ruchów do połączenia się masy.
- Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.
- Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (BOKÓW NIE SMARUJEMY NICZYM).
- Masę wylewamy do tortownicy - biszkopt pieczemy 40 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika i rzucamy nim o blat, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
- Dokładnie tak samo pieczemy drugi biszkopt.
- W tym czasie parzymy kubek herbaty, słodzimy ją do smaku, studzimy i dolewamy likier pomarańczowy.
- Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy pod koniec cukier puder.
- Do ubitej śmietanki dodajemy po łyżce serka Almette oraz przyprawy.
- Gotową masę chowamy do lodówki.
- Pomarańcze obieramy i filetujemy - usuwamy białe błonki (trzymamy w miseczce).
- Gotowe, ostudzone biszkopty kroimy na dwa okręgi każdy (w sumie musimy mieć 4 koła biszkoptowe).
- Masę serkową przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
- Spód (pierwszy biszkopt) nasączamy herbatą. Nakładamy konfiturę z wiśni, wyciskamy ozdobne wzroki z masy serkowej i dodajemy kilka filetów pomarańczy.
- Nakładamy kolejny biszkopt - ponownie go nasączamy, nakładamy konfiturę z wiśni, masę serkową, pomarańcze i ponawiamy czynność.
- Tak robimy z każdym biszkoptowym blatem.
- Ostatni, górny blat znowu nasączamy herbatą, nakładamy konfiturę z wiśni, masę serkową i pomarańcze.
- Tak przygotowany tort przechowujemy w lodówce.
Biszkopt można nasączyć słodką herbatą