Almette

Kanapka z grillowanego kurczaka i serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 1 pierś z kurczaka z wolnego wybiegu
  • 1 łyżeczka wędzonej suszonej papryki
  • 2 kromki pieczywa pszenno-żytniego
  • 1 sałata rzymska baby
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 cebulka dymka (biała część)
  • mały kawałek parmezanu grana padano
  • kilka listków natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pierś z kurczaka dopraw z obu stron solą i papryką wędzoną.
  2. Następnie z obu stron podsmaż ją na oleju na złoty kolor.
  3. Odstaw i pokrój w cienkie plastry.
  4. Kromki pieczywa grilluj obustronnie na patelni na 2 łyżkach oliwy na złoty kolor.
  5. Odstaw do ostygnięcia.
  6. Parmezan pokrój na cienkie płatki.
  7. Cebulę dymkę (białą część) pokrój na cienkie plasterki.
  8. Sałatę rzymską rozdziel na pojedyncze listki, a następnie pokrój je na ukos na paski.
  9. Ostudzone kromki posmaruj serkiem Almette.
  10. Ułóż na nich pokrojone liście sałaty, a następnie plastry z kurczaka.
  11. Dodaj kilka kaparów, plasterki cebuli, płatki parmezanu.
  12. Dopraw solą, pieprzem i polej dwiema łyżkami oliwy.

Dopraw pierś z kurczaka przed smażeniem z obu stron, a w trakcie smażenia przykryj pierś, aby zachowała soczystość.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: