Almette

Kanapka z grzybami i jajkiem na miękko

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Złap przepis na chrupiącą, śniadaniową kanapkę na brioszce, gdzie puszysty serek Almette z chrzanem świetnie podbija smak grzybów, a rozpływające się żółtko pięknie dopełnia całość.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 puszysty serek Almette z chrzanem
  • 2 kromki brioszki lub chleba tostowego
  • 40 g masła
  • 2 jajka
  • 8 szt. pieczarek brunatnych
  • Garść białych grzybów shimeji
  • Garść liści szpinaku
  • Siekany szczypiorek – ok. 2 łyżki
  • Koperek do dekoracji
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Jajka gotuj przez 6 minut, a następnie wyciągnij z wody.
  2. Obierz i przekrój na pół.
  3. Kromki chleba usmaż na 20 g masła na patelni z obu stron na złoty kolor.
  4. Wyciągnij z patelni i odstaw.
  5. Na tej samej patelni podsmaż grzyby na oliwie przez 3 minuty.
  6. Dodaj szpinak i duś jeszcze chwilę, aż zmięknie.
  7. Następnie dodaj 20 g masła, dopraw solą i pieprzem, a potem zdejmij z patelni.
  8. Posmaruj kromki puszystym serkiem Almette z chrzanem.
  9. Ułóż grzyby ze szpinakiem, a następnie połówki jajka.
  10. Posyp szczypiorkiem i listkami koperku.

Po wyciągnięciu jajka z gotującej się wody zahartuj je w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.

Pieczarek nie myje się pod bieżącą wodą – najlepiej delikatnie oczyścić je wilgotnym papierem kuchennym. Dzięki temu ładnie się usmażą, a nie podduszą.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: