Złap przepis na chrupiącą, śniadaniową kanapkę na brioszce, gdzie puszysty serek Almette z chrzanem świetnie podbija smak grzybów, a rozpływające się żółtko pięknie dopełnia całość.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 puszysty serek Almette z chrzanem
2 kromki brioszki lub chleba tostowego
40 g masła
2 jajka
8 szt. pieczarek brunatnych
Garść białych grzybów shimeji
Garść liści szpinaku
Siekany szczypiorek – ok. 2 łyżki
Koperek do dekoracji
1 łyżka oliwy
Sól
Pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Jajka gotuj przez 6 minut, a następnie wyciągnij z wody.
Obierz i przekrój na pół.
Kromki chleba usmaż na 20 g masła na patelni z obu stron na złoty kolor.
Wyciągnij z patelni i odstaw.
Na tej samej patelni podsmaż grzyby na oliwie przez 3 minuty.
Dodaj szpinak i duś jeszcze chwilę, aż zmięknie.
Następnie dodaj 20 g masła, dopraw solą i pieprzem, a potem zdejmij z patelni.
Posmaruj kromki puszystym serkiem Almette z chrzanem.
Ułóż grzyby ze szpinakiem, a następnie połówki jajka.
Posyp szczypiorkiem i listkami koperku.
Po wyciągnięciu jajka z gotującej się wody zahartuj je w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.
Pieczarek nie myje się pod bieżącą wodą – najlepiej delikatnie oczyścić je wilgotnym papierem kuchennym. Dzięki temu ładnie się usmażą, a nie podduszą.
Po wyciągnięciu jajka z gotującej się wody zahartuj je w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.
Pieczarek nie myje się pod bieżącą wodą – najlepiej delikatnie oczyścić je wilgotnym papierem kuchennym. Dzięki temu ładnie się usmażą, a nie podduszą.