Almette

Kanapka z serkiem, jajkiem na miękko i prażonymi pestkami słonecznika

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

David

Kanapka nie musi być nudna, to od was zależy jej smak.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 2 duże kromki chleba pszenno-żytniego na zakwasie
  • 3-4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami
  • 2 jajka ugotowane na miękko
  • 2 rzodkiewki
  • garść rukoli
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 płaskie łyżki prażonych pestek słonecznika
  • świeży koperek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Co powiecie na puszysty serek Almette i mięciutkie jajko? Taka kanapka to poezja smaku. Coś na ząb też może być przepyszne.

  1. Grilluj kromki chleba.
  2. Ugotuj jajka.
  3. Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki.
  4. Posmaruj kromki serkiem, ułóż na nich kilka listków rukoli i plasterki rzodkiewek.
  5. Następnie delikatnie połóż na wierzch połówki jajka i posyp prażonymi pestkami słonecznika oraz świeżym koperkiem. \
  6. Polej oliwą z oliwek i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: