Almette

Kanapka ze śledziem

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

Trójmiasto to fajne i dynamiczne miejsce. Najlepiej do niego pojechać poza sezonem w maju, czerwcu i korzystać w pełni z jego uroków.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Pomorze
Pomorze

W dzisiejszych czasach zdecydowanie łatwiej pojechać nad polskie morzem samochodem. Szybka trasa łączy Warszawę z Trójmiastem w zaledwie 3-3,5 godz. Można wyjechać już w piątek po pracy żeby jeszcze zdążyć na wieczornym spacer na plaży… i gofra!

W sobotę chodzimy po starym mieście w Gdańsku, odpoczywamy na plaży i jemy pyszne kanapki ze śledziem które przygotowałem z kilkoma składnikami. Są proste do zrobienia i super smaczne. W niedziele rano można spędzić czas aktywnie na rowerze lub biegając. Ja wybieram bieganie i wstaje wcześniej by pójść pobiegać wzdłuż morza. Nie jestem sam, popularny jogging na plaży zaliczają kobiety i mężczyźni w różnym wieku. Słońce już świeci i przyjemnie się robi. Widać kilka kutrów rybackich na plaży. Domyślam się, że świeżo łowione ryby trafią do lokalnych knajp i barów. Wiemy, że wieczorem warto będzie tu wrócić na wędzoną lub smażoną rybkę 🙂

Składniki

  • 2 ładne filety śledzia a la matias
  • 2 pszenne bułeczki
  • 1 serek Almette z rzodkiewkami
  • 1 cebula
  • 1 jajko gotowane na twardo
  • 1 ogórek kiszony
Drukuj przepis

Przepis

  1. Odcedź filety z nadmiaru oleju.
  2. Przekrój bułki wzdłuż na pół.
  3. Posmaruj jedna połówkę serkiem Almette z rzodkiewkami.
  4. Cebulę obierz i pokrój na cienkie talarki.
  5. Jajko obierz i pokrój na cienkie plastry.
  6. Ogórek pokrój wzdłuż na pół.
  7. Ułóż po jednym filecie śledzia, 2-3 plasterki jajka, 2-3 talarki cebuli oraz połówkę ogórka.
  8. Zjedz od razu albo zabierz ze sobą na plażę.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: