Drukuj przepis
Przepis
Dobry, wiejski, ciemny chleb, puszysty serek Almette, wyjątkowe szparagi i pyszne jajko z rozpływającym się żółtkiem – te smaki chciałabym Wam dziś przekazać w tym przepisie ☺
- Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce.
- Jeśli szparagi są grube, cieniutko obieramy je ze skórki.
- Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy szparagi, doprawiamy je solą.
- Smażymy je 5-7 minut aż będą lekko rumiane.
- W tym samym czasie zagotowujemy w garnku wodę. Wody nie powinno być dużo (na wysokość ok 10 cm).
- Kiedy woda zacznie wrzeć dodajemy ocet oraz zmniejszamy ogień.
- Woda powinna bardzo lekko i delikatnie bulgotać.
- Jajko wbijamy do miseczki.
- Z niewielkiej odległości delikatnie wkładamy jajko do wody.
- Łyżką zbieramy/formujemy białko, aby miało ładny kształt.
- To samo robimy z drugim jajkiem.
- Jajko gotujemy 3 minuty.
- Po tym czasie wyjmujemy jajko przy pomocy łyżki cedzakowej.
- Kromki chleba solidnie smarujemy serkiem Almette.
- Na serku układamy szparagi oraz jajko.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła.
Jajko w koszulce możecie też przygotować w specjalnych foremkach. Możecie też wbić jajka do woreczków foliowych i tak je gotować.
Woreczki warto wcześniej przesmarować oliwą.