Drukuj przepis
Przepis
Z pewnością nie jeden raz zdarzyło się Wam tak, że z obiadu zostały ziemniaki. Cudnie ugotowane, masłem potraktowane. Można je odsmażyć na drugi dzień i zjeść z jajem sadzonym popijając kefirem, a można do nich jajko surowe i serek Almette dorzucić i przygotować kapitalne kluski. Zerknijcie na ten przepis, jest świetny!
- Pomidory kroimy w kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Dodajemy pokrojone ząbki czosnku, sól, pieprz.
- Całość skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w 150 stopniach 30-40 minut.
- Po tym czasie pomidory powinny się rozpadać.
- Do dobrze wyrobionych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jajko, serek Almette, mąkę, sól, pieprz i całość dobrze wyrabiamy.
- Jeśli masa bardzo klei się do dłoni, dosypujemy mąkę, ale uważamy, żeby nie przesadzić.
- Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy masę, urywamy kawałki, formujemy wałeczki i nożem ucinamy kluski.
- Aby zrobić ozdobny wałek, każdą kluskę delikatnie naciskamy widelcem.
- W dużym garnku gotujemy wodę z solą i oliwą, wrzucamy niewielkie partie klusek.
- Kiedy kluseczki wypłyną na górę, wyławiamy je i układamy na tacy/talerzu jedna obok drugiej.
- Możemy skropić kluski oliwą, tak aby się do siebie nie kleiły.
- Gorące, upieczone pomidory mieszamy tak, aby smaki przegryzły się.
- Dodajemy do nich ugotowane kluseczki.
- Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bazylię.
Kluski świetnie smakują również odsmażone na masełku.