Almette

Kluseczki z Almette w pomidorach

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Rozpływające się w ustach kluski podbiją Wasze serca. Najpyszniej smakują podane z wolno pieczonymi pomidorami :-)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Kluski:
  • 500 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 3 solidne łyżki serka Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • sól
  • pieprz
  • Pomidory:
  • 4 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • sól pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia
Drukuj przepis

Przepis

Z pewnością nie jeden raz zdarzyło się Wam tak, że z obiadu zostały ziemniaki. Cudnie ugotowane, masłem potraktowane. Można je odsmażyć na drugi dzień i zjeść z jajem sadzonym popijając kefirem, a można do nich jajko surowe i serek Almette dorzucić i przygotować kapitalne kluski. Zerknijcie na ten przepis, jest świetny!

  1. Pomidory kroimy w kawałki, układamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Dodajemy pokrojone ząbki czosnku, sól, pieprz.
  3. Całość skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy w 150 stopniach 30-40 minut.
  4. Po tym czasie pomidory powinny się rozpadać.
  5. Do dobrze wyrobionych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy jajko, serek Almette, mąkę, sól, pieprz i całość dobrze wyrabiamy.
  6. Jeśli masa bardzo klei się do dłoni, dosypujemy mąkę, ale uważamy, żeby nie przesadzić.
  7. Na stolnicę oprószoną mąką wykładamy masę, urywamy kawałki, formujemy wałeczki i nożem ucinamy kluski.
  8. Aby zrobić ozdobny wałek, każdą kluskę delikatnie naciskamy widelcem.
  9. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i oliwą, wrzucamy niewielkie partie klusek.
  10. Kiedy kluseczki wypłyną na górę, wyławiamy je i układamy na tacy/talerzu jedna obok drugiej.
  11. Możemy skropić kluski oliwą, tak aby się do siebie nie kleiły.
  12. Gorące, upieczone pomidory mieszamy tak, aby smaki przegryzły się.
  13. Dodajemy do nich ugotowane kluseczki.
  14. Całość polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bazylię.

Kluski świetnie smakują również odsmażone na masełku.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: