Drukuj przepis
Przepis
Ugotowane, a następnie zrumienione na masełku, szpinakowe kluseczki to hit. Są lekkie i puszyste, a wszystko to dzięki serkowi Almette ze szpinakiem. Rozpływają się w ustach! Podajcie je z młodym szpinakiem baby, z pewnością Wam zasmakują!
- Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę.
- Szpinak myjemy, blanszujemy na patelni na łyżce masła, odciskamy, siekamy, dodajemy do ziemniaków.
- Do ziemniaków i szpinaku dodajemy serki Almette.
- Wbijamy żółtka, podsypujemy mąką.
- Doprawiamy całość solą i pieprzem, porządnie mieszamy.
- Z masy formujemy wałek, kroimy na małe kluseczki.
- Gdyby kluseczki się kleiły, podsypujemy je mąką (delikatnie).
- Kluseczki wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy 3-5 minut.
- Ugotowane kluseczki podsmażamy na patelni na masełku, podajemy z młodym szpinakiem.
Jeśli na jeszcze ciepłe kluseczki ułożycie serek Almette, on cudownie się rozpłynie. Fantastycznie to współgra z całością!