Czas przygotowania 30 min
Porcja dla 4 osób
Koszyczki z ciasta filo z gruszką i żurawiną są doskonałym pomysłem na przekąskę czy deser. Wyglądają tak bajecznie, że z powodzeniem możemy podać je na każdym przyjęciu, nadając mu charakteru i pięknego wyglądu. A przede wszystkim pełnego smaku.
Uwielbiam stare książki kucharskie. Pachną wyjątkowo. Zawarte w nich przepisy są stare jak świat, czasami zupełnie odjechane, ale niezwykle inspirujące. Przepis na koszyczki z ciasta filo wcale nie pochodzi jednak z jednej z takich książek. Inspiracją do jego przygotowania były stare, pożółkłe kartki moich antykwariatowych zdobyczy. Brzegi ciasta filo podczas pieczenia pięknie się złocą, są delikatne niczym strony starych książek. Tak przygotowany i upieczony koszyczek jest niezwykle inspirujący, bowiem można go wypełnić dowolnym nadzieniem. A skoro piękna, złota jesień na oknem, stawiam na ostry smak serka, łagodną, słodką jesienną gruszkę i pyszną żurawinę. Taki kształt koszyczków możemy osiągnąć dzięki pieczeniu przyciętych arkuszy ciasta w foremce do muffinek.
Do przygotowania tego przepisu idealne jest ciasto filo lub ciasto brick. Oba są koronkowe i bardzo delikatne.
Foremki do muffinek pomagają zachować kształt koszyczka, jednak możemy użyć wyobraźni i zapiec ciasto w innych, ulubionych foremkach.