Kotleciki rybne w 15 minut! Wypróbuj przepis koniecznie z serkiem jako dip, polubisz na pewno :)
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette z ziołami bez laktozy
500 g fileta z dorsza
2 jajka
8 łyżek bułki tartej plus 2 łyżki do panierowania
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej dymki
miks młodych liści sałat
kilka listków koperku
2 łyżki oliwy
cytryna
olej do smażenia
sól
pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Pokrój filet z dorsza na kawałki i włóż do miksera.
Miksuj kilka sekund.
Wyjmij zmiksowana rybę i wymieszaj z całymi jajkami, posiekaną natką pietruszki, posiekaną dymką, 8 łyżkami bułki tartej oraz dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotleciki i delikatnie spłaszcz je przed smażeniem.
Panieruj je i smaż na oleju z obu stron przez 3-4 minuty.
Zdejmij z patelni.
Serwuj z kawałkami cytryny, miksem sałat polanych szybkim dressingiem z oliwy, soku z cytryny, z solą i pieprzem oraz dipem z serka Almette z ziołami. Posyp świeżym koperkiem do dekoracji.
Kotleciki możesz również upiec przez kilka minut z obu stron w 180°C
Kotleciki możesz również upiec przez kilka minut z obu stron w 180°C