Almette

Kotleciki rybne z sałatką z młodych liści sałat, cytryną i dipem z puszystego serka Almette z ziołami bez laktozy

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

David

Kotleciki rybne w 15 minut! Wypróbuj przepis koniecznie z serkiem jako dip, polubisz na pewno :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z ziołami bez laktozy
  • 500 g fileta z dorsza
  • 2 jajka
  • 8 łyżek bułki tartej plus 2 łyżki do panierowania
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej dymki
  • miks młodych liści sałat
  • kilka listków koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • cytryna
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pokrój filet z dorsza na kawałki i włóż do miksera.
  2. Miksuj kilka sekund.
  3. Wyjmij zmiksowana rybę i wymieszaj z całymi jajkami, posiekaną natką pietruszki, posiekaną dymką, 8 łyżkami bułki tartej oraz dopraw solą i pieprzem. Uformuj kotleciki i delikatnie spłaszcz je przed smażeniem.
  4. Panieruj je i smaż na oleju z obu stron przez 3-4 minuty.
  5. Zdejmij z patelni.
  6. Serwuj z kawałkami cytryny, miksem sałat polanych szybkim dressingiem z oliwy, soku z cytryny, z solą i pieprzem oraz dipem z serka Almette z ziołami. Posyp świeżym koperkiem do dekoracji.

Kotleciki możesz również upiec przez kilka minut z obu stron w 180°C

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: