Szybki i efektowny przepis gdzie klasyczny krem cytrynowy nabiera różowej barwy dzięki dodatkowi malin. Serek Almette jogurtowy świetnie łączy się z kremem malinowym.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
Krem malinowy:
3 jajka
sok z 3 cytryn
3 łyżki cukru
25 g masła w temperaturze pokojowej
280 g mrożonych malin
Mus:
100 g serka Almette jogurtowy
50 g mascarpone
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
laska wanilii
Dodatki:
2 łyżki prażonych i posiekanych migdałów
listki mięty do dekoracji
Drukuj przepis
Przepis
Krem malinowy:
Mrożone maliny wymieszaj z 2 łyżkami wody. Gotuj, aż masa zgęstnieje.
Następnie zmiksuj i przecedź przez sitko, żeby otrzymać gładki mus.
Jeśli mus malinowy będzie za rzadki gotuj, aż lekko zgęstnieje. (Z 280 g mrożonych malin powinno wyjść ok. 140 g gładkiego musu malinowego).
Wlej sok z cytryny do rondelka.
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę i dodaj do rondelka.
Dodaj mus malinowy i wymieszaj.
Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem lekko zgęstnieje i konsystencją będzie przypominał sos beszamelowy.
Dodaj masło i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
Gotowy krem włóż do lodówki na 1 godzinę, by stężał.
Mus:
Wymieszaj serek Almette jogurtowy z mascarpone oraz miąższem wanilii, cukrem i śmietanką.
Na talerzykach ułóż warstwę musu, a następnie dodaj kilka łyżek kremu malinowego.
Całość posyp migdałami i udekoruj listkami mięty.
Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. To klucz do udanych deserów i wypieków.
Do kremu można też użyć świeżych malin, wtedy nie trzeba dodawać wody do gotowania.
Ważne żeby cały czas kontrolować temperaturę kremu malinowego podczas gotowania, tak, aby nie zrobić jajecznicy z żółtek.
Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. To klucz do udanych deserów i wypieków.
Do kremu można też użyć świeżych malin, wtedy nie trzeba dodawać wody do gotowania.
Ważne żeby cały czas kontrolować temperaturę kremu malinowego podczas gotowania, tak, aby nie zrobić jajecznicy z żółtek.