Czas przygotowania 60 min
Porcja dla 4 osób
Przełamany pikantną kiełbaską biały krem z warzyw to doskonały pomysł na niecodzienny obiad. Serek Almette nadaje zupie łagodności i pięknie rozpuszcza się na gorących plastrach chorizo. Zapach bulgoczącego na małym ogniu rosołu to zapach domu i spokoju. Warto raz na jakiś czas nastawić gar rosołu i najpierw zjeść go z domowym makaronem i garścią natki, a później zamknąć w słoiki lub zamrozić. Tak przygotowane porcje rosołu można wykorzystać do przygotowania sosów czy innych zup. Krem z białych warzyw jest delikatny, dlatego podkręciłam go aksamitnym, puszystym serkiem i plastrami konkretnej kiełbaski chorizo. Plastry ostrego chorizo nadają charakteru całości. Uwielbiam takie połączenia, moi domownicy również. Jestem tez przekonana, że i Wy rozkochacie się w tej zupie. Akurat na wiosnę ☺
Do przygotowania tej zupy możecie użyć wszystkich białych warzyw. Chorizo i Almette idealnie odnajdą się w towarzystwie kalafiora, kochają też topinambur.