Poznaj świetny przepis na wege spaghetti z kremowym sosem na bazie serka Almette z rzodkiewkami. Do tego świetnie pasują smażone rzodkiewki i chrupiące orzechy.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
300 g spaghetti
1 serek Almette z rzodkiewkami
garść rzodkiewek
3 łyżki prażonych i posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki oliwy
natka pietruszki i szczypiorek do ozdoby
sól
pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Rzodkiewki przekrój na pół i przez ok. 3-4 minuty podsmaż je na łyżce oliwy na złoty kolor.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Odstaw.
Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj.
Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Zachowaj 1-2 szklanki wody z gotowania makaronu.
Wymieszaj tę wodę z serkiem Almette tak, aby powstał aksamitny sos.
Sos wymieszaj z ugotowanym spaghetti.
Serwuj spaghetti ze smażonymi rzodkiewkami, posyp orzechami i ziołami.
Kiedy gotujesz makaron ważne jest odpowiednie solenie wody, ponieważ to jedyny moment kiedy możesz doprawić makaron tak, aby miał smak. Na ok. 2 litry wody dodaj jedną łyżkę soli.
Woda, w której gotowany był makaron ma w sobie skrobię i świetnie się nadaje do zagęszczania sosów. Dlatego warto zachować 1-2 chochle tej wody.
Zachowaj liście z rzodkiewek, możesz ich użyć do zrobienie pesto, do tart, quiche’a, do sałat, są delikatne pikantne i zdrowe. Warto je przemycać w swojej diecie!
Zamiast orzechów włoskich możesz użyć orzeszków pinii. Są delikatne, słodkie i świet-nie pasują do dań z makaronu.
Jako alternatywę do natki pietruszki i szczypiorku, wypróbuj kiełki lub mikrolistki rzodkiewki. Są w kolorze fioletowym, mają delikatny pikantny smak i są super zdrowe.
Kiedy gotujesz makaron ważne jest odpowiednie solenie wody, ponieważ to jedyny moment kiedy możesz doprawić makaron tak, aby miał smak. Na ok. 2 litry wody dodaj jedną łyżkę soli.
Woda, w której gotowany był makaron ma w sobie skrobię i świetnie się nadaje do zagęszczania sosów. Dlatego warto zachować 1-2 chochle tej wody.
Zachowaj liście z rzodkiewek, możesz ich użyć do zrobienie pesto, do tart, quiche’a, do sałat, są delikatne pikantne i zdrowe. Warto je przemycać w swojej diecie!
Zamiast orzechów włoskich możesz użyć orzeszków pinii. Są delikatne, słodkie i świet-nie pasują do dań z makaronu.
Jako alternatywę do natki pietruszki i szczypiorku, wypróbuj kiełki lub mikrolistki rzodkiewki. Są w kolorze fioletowym, mają delikatny pikantny smak i są super zdrowe.