Czas przygotowania 90 min
Porcja dla 4 osób
Kwaśnica to zupa popularna na Podhalu. Można ją przygotować na bazie wieprzowiny i/lub jagnięciny/baraniny. Rozgrzewająca i syta, idealna na zimowe dni po powrocie z nart czy kuligu.
Kwaśnica łączy ze sobą intensywny wywar mięsny z przyjemnym kwaskowatym smakiem kapusty. Kojarzy się z wycieczkami na Podhale i można ją zjeść w niemal każdej restauracji. Nie wymaga dużo pracy, ważne jednak, by przygotować ją na bazie świeżych i jakościowych składników.
W moim przepisie przygotowana jest na żeberkach jagnięcych, ale możesz też użyć żeberek wieprzowych, świeżych i wędzonych dla głębszego smaku. W wersji wege przygotuj wywar warzywny z dodatkiem wędzonych śliwek i dużej ilości przypraw.
Kwaśnicę można zjeść z ziemniakami albo, jak w mojej wersji, z dodatkiem „moskoli”, czyli góralskich placków przygotowanych na bazie ugotowanych ziemniaków, mąki i soli. Tradycyjnie wypiekane były na kuchennej blasze. W domu możesz je smażyć na patelni, albo upiec w piekarniku.