Pomysł na wykorzystanie kwiatów cukinii i mini cukinii w duchu zero waste
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
8 mini cukinii wraz z kwiatami
1 puszysty serek Almette z ziołami
200 g mąki pszennej
woda gazowana (bardzo zimna)
olej do smażenia
2 łyżki oliwy
pół cytryny
sól
pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Oddziel kwiaty od mini cukinii.
Kwiaty delikatnie otwórz, usuń pręciki i ostrożnie nadziewaj puszystym serkiem Almette z ziołami.
Mini cukinie pokrój w cienkie plasterki, wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Do miski wsyp mąkę, dodaj łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu.
Dodaj tyle wody gazowanej, aby powstało gęste ciasto jak na naleśniki. Krótko wymieszaj.
Zanurz kwiaty w cieście i od razu wykładaj na gorący olej (rozgrzany do 170C).
Smaż minutę z każdej strony, do uzyskania złotego koloru.
Wyciągnij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym.
Powtórz ten proces z każdym kwiatem.
Na talerzach rozsmaruj po łyżce serka puszystego serka Almette z ziołami, na nim ułóż smażone kwiaty i udekoruj plasterkami mini cukinii.
Bon appétit!
Łatwiej i sprawniej nafaszerujesz kwiaty serkiem z pomocą rękawa cukierniczego.
Aby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio rozgrzany, wlej do niego ostrożnie odrobinę ciasta do tempury. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zobaczysz wokół bąbelki powietrza będzie to znak, że olej ma już odpowiednią temperaturę.
Łatwiej i sprawniej nafaszerujesz kwiaty serkiem z pomocą rękawa cukierniczego.
Aby sprawdzić, czy olej jest odpowiednio rozgrzany, wlej do niego ostrożnie odrobinę ciasta do tempury. Jeśli ciasto od razu wypłynie i zobaczysz wokół bąbelki powietrza będzie to znak, że olej ma już odpowiednią temperaturę.