Almette

Lekka i kolorowa sałatka z kopru włoskiego, z cytrusami, pistacjami i serkiem Almette śmietankowym

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

Lekka i przyjemna sałatka z cytrusowym akcentem

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 1 cytryna
  • 2 pomarańcze czerwone lub zwykłe
  • 2 grejpfruty
  • świeże siekane chilli lub suszone w płatkach
  • 2 łyżki posiekanych solonych pistacji
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • 12 listków mięty
  • sól
Drukuj przepis

Przepis

  1. Koper włoski pokrój na cienkie plasterki na mandolinie.
  2. Włóż je do lodowatej wody z kostkami lodu i sokiem z połówki cytryny.
  3. Listki mięty zwiń w rulonik i drobno posiekaj.
  4. Pomarańczę i grejpfruta obierz ze skóry. Pokrój w cienkie plasterki.
  5. W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z połowy cytryny, miodem i porządną szczyptą soli.
  6. Na talerz nałóż najpierw łyżkę serka i przeciągnij smugę aż do połowy talerza.
  7. Następnie ułóż plastry odsączonego kopru włoskiego.
  8. Dodaj plastry cytrusów, polej dressingiem.
  9. Posyp ziołami, siekanym chilli lub płatkami chilli i posiekanymi pistacjami.

Tę sałatkę można wzbogacić o awokado, grillowane krewetki, mozzarellę czy burratę. Wypróbuj każdą kombinację i ciesz się smakiem!

Cytrusy można „filetować”, czyli ostrym nożem najpierw obierasz skórkę, a następnie wycinasz fileciki cytrusów. To, co pozostanie, możesz przeznaczyć na sok.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: