Koper włoski pokrój na cienkie plasterki na mandolinie.
Włóż je do lodowatej wody z kostkami lodu i sokiem z połówki cytryny.
Listki mięty zwiń w rulonik i drobno posiekaj.
Pomarańczę i grejpfruta obierz ze skóry. Pokrój w cienkie plasterki.
W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z połowy cytryny, miodem i porządną szczyptą soli.
Na talerz nałóż najpierw łyżkę serka i przeciągnij smugę aż do połowy talerza.
Następnie ułóż plastry odsączonego kopru włoskiego.
Dodaj plastry cytrusów, polej dressingiem.
Posyp ziołami, siekanym chilli lub płatkami chilli i posiekanymi pistacjami.
Tę sałatkę można wzbogacić o awokado, grillowane krewetki, mozzarellę czy burratę. Wypróbuj każdą kombinację i ciesz się smakiem!
Cytrusy można „filetować”, czyli ostrym nożem najpierw obierasz skórkę, a następnie wycinasz fileciki cytrusów. To, co pozostanie, możesz przeznaczyć na sok.
Tę sałatkę można wzbogacić o awokado, grillowane krewetki, mozzarellę czy burratę. Wypróbuj każdą kombinację i ciesz się smakiem!
Cytrusy można „filetować”, czyli ostrym nożem najpierw obierasz skórkę, a następnie wycinasz fileciki cytrusów. To, co pozostanie, możesz przeznaczyć na sok.