Almette

Linguine cacio e pepe z puszystym serkiem Almette śmietankowym i białymi szparagami

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Poznaj moją wersję słynnego włoskiego przepisu na cacio e pepe z puszystym serkiem Almette śmietankowym.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 100 g makaronu linguine (nazywane też bavette)
  • 1 puszysty serek Almette śmietankowy
  • 40 g startego sera pecorino
  • łyżka młotkowanego czarnego pieprzu
  • kilka listków natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cytryna
  • łyżka oliwy
  • sól
Drukuj przepis

Przepis

  1. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy i wsyp bułkę tartą, wymieszaj i smaż, aż nabierze złotego koloru. Odstaw.
  2. Obierz szparagi i odetnij twarde końcówki.
  3. Ugotuj, odcedź i pokrój pod skosem na 2 cm kawałki.
  4. Linguine ugotuj al dente (9 minut).
  5. Odcedź makaron zachowując pół szklanki wody z gotowania – ma w sobie skrobię, która zagęści sos.
  6. Włóż makaron z powrotem do garnka, dodaj dwie łyżki serka Almette śmietankowego i odrobię wody z gotowania.
  7. Wymieszaj, dodaj kawałki szparagów, startego sera pecorino i młotkowany pieprz.
  8. Podawaj posypane bułką tartą, startą skórką z cytryny i udekorowane natką pietruszki.
  9. Bon appétit!

Na litr wody do gotowania białych szparagów dodaj płaską łyżkę soli oraz płaską łyżeczkę cukru, który złagodzi gorycz szparagów.

Białe szparagi można związać sznurkiem, aby równomiernie się ugotowały. Po ugotowaniu zahartuj je w lodowatej wodzie, dzięki temu zachowają jędrność.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: