Drukuj przepis
Przepis
Przepis na idealną bezę już znacie. A jeśli nie, zajrzyjcie do świątecznego filmu 🙂 Przygotowanie lizaków bezowych to sama frajda. Dodaję do nich różne barwniki, a na koniec posypki. Lizaki są super słodkością, a kiedy każdy gryz lizaka zanurzymy w Almette połączonym z cukrem pudrem, jesteśmy w niebie 🙂
- Białka ubijamy w metalowej misce. Dodajemy po łyżce cukru.
- Pianę ubijamy aż będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy barwnik, mieszamy całość.
- Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Pianę przekładamy do rękawa z ozdobną końcówką (tu obowiązuje dowolność :))
- Wyciskamy porcję ubitej piany formując różne kształty.
- Możemy pianę również wyłożyć łyżeczką.
- Do każdej porcji wbijamy patyczek.
- Możemy posypać lizaki ulubioną posypką
- Tak przygotowane lizaki pieczemy godzinę i zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
- Serek Almette mieszamy w misce z cukrem pudrem.
- Ostudzone lizaki wkładamy do szklanki lub słoiczka, będą ładnie stały.
- Każdego lizaka przed jedzeniem zanurzamy w słodkim serku Almette.
Aby sprawnie włożyć ubite białka do rękawa cukierniczego, możemy rękaw włożyć do słoika, będzie łatwiej :)
Korzystajcie z dowolnych końcówek, może być np. Gwiazdka :)