Almette

Łosoś z ogórkiem i musem z Almette

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 8 osób

Asia

Przekąska „na raz” - idealna, zbalansowana, kapitalna na każde przyjęcie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 długi zielony ogórek
  • 2 serki Almette chrzanowe
  • 2 solidne łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 duże plastry wędzonego łososia
  • szczypior
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 cytryna
Drukuj przepis

Przepis

Ta przekąska nie tylko pięknie wygląda, ale i cudownie smakuje. Przygotowanie to chwila, a radości ze smaku mnóstwo. Pokrojony w kostkę ogórek, mus z serka chrzanowego Almette i pyszny łosoś wędzony to gratka dla każdego smakosza 🙂

  1. Ogórka myjemy, kroimy w kosteczkę, dodajemy na dno każdego naczynia.
  2. Serki Almette porządnie mieszamy z jogurtem naturalnym do uzyskania konsystencji musu.
  3. Masę możemy doprawić solą i pieprzem.
  4. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy porcję na ogórka.
  5. Na mus z serka Almette dajemy kawałki łososia.
  6. Całość oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Przekąskę skrapiamy sokiem z cytryny i na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek.

Aby schludnie nałożyć mus serka do szklanki czy słoika, należy mus włożyć do worka lub rękawa cukierniczego. Następnie należy uciąć róg worka czy rękawa i wyciskać serek na ogórka.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: