Drukuj przepis
Przepis
Makaron z mąki pełnoziarnistej, aksamitny serek Almette, który na patelni tworzy pyszny sos, rumiana pierś kurczaka i soczyste, suszone pomidory – tak niewiele składników, a tak wiele zdrowia i smaku.
- Mięso myjemy, oczyszczamy, kroimy na małe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, papryką.
- Czosnek obieramy, kroimy w cienki plastry.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek.
- Po chwili, kiedy zacznie pachnieć, wrzucamy mięso kurczaka.
- Mięso smażmy na złoty kolor (7-10 minut) na niewielkim gazie, dodajemy cieniutko pokrojone pomidory suszone.
- Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
- Ugotowany makaron wprost z garnka wrzucamy na patelnię z kurczakiem.
- Dodajemy też 1/5 chochli wody z gotowania makaronu.
- Całość mieszamy tak, by makaron wymieszał się ze smakiem z patelni.
- Na koniec zmniejszamy gaz, dodajemy cały serek Almette i doprawiamy danie do smaku.
Możecie użyć makaronu dowolnego rodzaju - świderki czy penne są najlepsze.