Drukuj przepis
Przepis
To przepyszna przekąska, tak zwany chaps – a pomagał mi Kamil, czyli blogojciec.pl. Muszę przyznać, że w 100% sprawdził się w zadaniach technicznych. Pokroił ogórki na cieniutkie, szerokie paski i nawet się nie skaleczył! Ciekawe, czy kiedyś zrobi takie maki swoim dzieciom? Za jakiś czas to sprawdzę :-).
- W głębszym naczyniu podgrzej olej do 170 st.
- Kaszę gryczaną wsyp do małego metalowego sitka o drobnych oczkach i zanurz w gorącym oleju.
- Smaż 30 sekund do minuty.
- Kasza zachowuje się jak popcorn, lekko pęcznieje pod wpływem temperatury.
- Wyciągnij ją z oleju i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu dopraw solą.
- Przełóż zawartość jednego opakowania serka Almette do miski.
- Dodaj posiekane zioła lub kwiaty - zostaw kilka sztuk do dekoracji.
- Wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego.
- Ogórki pokrój w szerokie wstążki za pomocą obieraczki do warzyw.
- Zwiń je w „maki” i wypełnij serkiem.
- Posyp popcornem gryczanym.
- Udekoruj kwiatami lub ziołami.
- Polej olejem rzepakowym.