Almette

Migdałowe beziki z malinami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Miałam marzenie by upiec najprawdziwsze na świecie Macarons. I choć mam na nie sprawdzony przepis, z idealnych makaroników wyszły migdałowe beziki.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 100 g cukru pudru
  • 100 g przesianej mąki migdałowej
  • 2 białka jajek
  • szczypta soli
  • 55 g drobnego cukru
  • różowy barwnik
  • 2 serki Almette śmietankowy
  • pół kubka malin
  • 2 łyżki cukru pudru
Drukuj przepis

Przepis

Nie bójcie się pieczenia, kuchni i eksperymentów. I nie popadnijcie w chory perfekcjonizm. Bardzo chciałam upiec idealne makaroniki. Miały być równiusieńkie, idealne, prawdziwe, oryginalne. Robiłam wszystko jak zawsze. I oto mamy – przepyszne, kapitalne różowe… beziki migdałowe! ☺ Smakują jak makaroniki, lecz wyglądem ich nie przypominają. I co z tego. I nic! Bo w kuchni najważniejsza jest dobra energia ☺

  1. Do miski przesiewamy mąkę migdałową oraz cukier puder.
  2. W misce miksera ubijamy na sztywno białka wraz ze szczyptą soli.
  3. Dodajemy cukier.
  4. Piana powinna być sztywna.
  5. Pod koniec ubijania dodajemy niewielką ilość barwnika.
  6. Do ubitej piany z białek dodajemy mieszankę z mąki migdałowej i cukru pudru.
  7. Całość mieszamy szpatułką kilka razy do połączenia się składników.
  8. Masa powinna być dość luźna.
  9. Piekarnik rozgrzewamy do 140 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  10. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
  11. Formujemy ciasteczka na przygotowanym papierze – odstawiamy je na 20 minut by lekko wyschły.
  12. Po tym czasie wkładamy ciasteczka do piekarnika i pieczemy je 20 minut.
  13. Następnie wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i przekładamy je masą.
  14. Aby przygotować sernikową masę mieszamy ze sobą serki Almette wraz z malinami i cukrem pudrem.
  15. Łyżeczką nakładamy masę na jedno ciastko i dociskamy drugim ciastkiem.

Nie martwcie się jeśli ciasteczka/makaroniki nie będą idealnie wyglądały. Nie to jest najważniejsze. Najważniejszy jest smak i dobra energia w kuchni ☺

Na papierze możecie narysować koła. Będzie Wam łatwiej formować ciasteczka.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: