Almette

Minibezy z wiórkami gorzkiej czekolady i soczystym granatem

Czas przygotowania 180 min

Porcja dla 8 osób

Asia

Minibezy są alternatywą dla bezy dużej. Pięknie wyglądają i cudownie smakują. Ich charakter podkreślony zimowymi akcentami sprawia, że doskonale odnajdą się na świątecznym stole.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 opakowania serka Almette jogurtowy
  • 5 jajek
  • 220 g cukru (drobny kryształ)
  • łyżka octu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • owoc granatu
  • Listki mięty
  • 4 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady
Drukuj przepis

Przepis

Taką małą bezę dostaje ode mnie każdy domownik. Każdy ma swoją. Jedną lub kilka. Minibezy z wiórkami gorzkiej czekolady i granatem idealnie wpisują się w świąteczny klimat. Mogą być też kulinarną słodką ozdobą podczas Sylwestra. To wspaniała alternatywa dla dużej bezy. Minibezy można podać na jednym półmisku, a krem na drugim. Dzięki temu nasi goście czy domownicy sami będą mogli tworzyć piękne, małe, bezowe dzieła.

  1. Jajka myję, oddzielam żółtka od białek.
  2. Białka ubijam na bardzo sztywną pianę. Podczas ubijania partiami dodaję cukier. Piana powinna być lśniąca, dobrze ubita. Na sam koniec dodaję łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę octu. Mieszam całość.
  3. Piekarnik rozgrzewam do 120 stopni.
  4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładam łyżką ubite białko. Jedna beza to ok. dwóch łyżek ubitego białka. Łyżką formuję dowolny kształt bezy.
  5. Bezy suszę w 120 stopniach przez 30 minut, a następnie dwie godziny w 100 stopniach. Można je upiec wieczorem i zostawić na noc w piekarniku.
  6. Serek Almette przekładam do szprycy lub rękawa cukierniczego.
  7. Nakładam porcje serka oraz posypuję całość ziarnami granatu.
  8. Całość oprószam posiekaną gorzką czekoladą oraz ozdabiam świeżą miętą.

Przygotowany serek warto przełożyć do szprycy/rękawa cukierniczego. Dzięki temu łatwo nam będzie nakładać serek na małe bezy.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: