Almette

Mini tartaletki z serkiem Almette jogurtowym i różami z plastrów jabłuszka

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Mini tartaletki są urocze same w sobie. A zwinnie zawinięte plastry jabłuszka tworzące róże dodatkowo nadają im uroku.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • + foremki do tartaletek
  • 2 serki Almette Jogurtowe
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 jabłka
  • dwie łyżki masła
  • łyżeczka cukru
Drukuj przepis

Przepis

Przepis na idealnie kruche ciasto warto zapamiętać. Przyda się Wam jeszcze nie raz! Sposób na różane jabłuszka też wart jest uwagi. Tartaletki smakują cudnie i czarują wyglądem. Są kapitalnym pomysłem deserowym, można je również podać na przyjęciu.

  1. Z mąki, masła i cukru szybko zagniatamy ciasto kruche.
  2. Możemy je schłodzić w lodówce, a możemy od razu wylepić nim foremki do tartaletek (uprzednio wyłożone papierem do pieczenia).
  3. Tak przygotowane tartaletki pieczemy na zloty kolor – ok 25-30 minut w 190 stopniach.
  4. Tartaletki studzimy.
  5. Serki Almette mieszamy z cukrem pudrem.
  6. Jabłka myjemy, kroimy na pół i na cztery.
  7. Każdą ćwiartkę jabłuszka kroimy na plasterki.
  8. Na patelni rozpuszczamy masło i przez chwilę przesmażamy jabłka, oprószamy je cukrem. Chodzi o to, żeby plasterki jabłka zmiękły i były plastyczne.
  9. Plasterki jabłuszka układamy jeden obok drugiego, obok siebie.
  10. 4-5 plasterków ułożonych obok siebie (w poziomie) zwijamy. Utworzą one różyczkę.
  11. Wystudzone spody tartaletek napełniamy serkiem Almette.
  12. Na serku układamy różyczkę z jabłuszka.

Jeśli nie wykorzystacie całego ciasta kruchego, możecie je zamrozić i wykorzystać następnym razem.

Aby sprytnie nałożyć serek do foremki z ciasta kruchego, możemy posłużyć się rękawem cukiernicznym.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: