We Francji, a dokładnie w Alpach – moich rodzinnych stronach – wybieram się często do swojej lokalnej piekarni/cukierni po tutejszy przysmak – tartę z soczystymi i pysznymi jagodami.
Czas przygotowania 60 min
Porcja dla 4 osób
Lato kojarzy się z dużą ilością świeżych, soczystych i pysznych owoców. W okresie letnim udajemy się więc do lasu zbierać jagody i inne owoce leśne, lub kupujemy je na bazarkach.
We Francji, a dokładnie w Alpach – moich rodzinnych stronach – wybieram się często do swojej lokalnej piekarni/cukierni po tutejszy przysmak – tartę z soczystymi i pysznymi jagodami.
Zbierane są w górach rano i wykorzystywane do wypieków lub konfitur jeszcze tego samego dnia. Jagody stały się moimi ulubionymi owocami. Dobrze, że w Polsce jagody i owoce leśne są tak łatwo dostępne, przynajmniej mogę się cieszyć ich smakiem, kiedy nie mam czasu wybrać się do Francji.