Drukuj przepis
Przepis
Mizeria jaka jest, każdy widzi. Ale my z Olgą przygotowaliśmy mizerię na bogato! W roli głównej oczywiście ogórek i do niego idealny kompan smakowy – pyszny serek Almette z ogórkiem i ziołami. Olga okazała się wspaniałym pomocnikiem. Było dużo śmiechu, a efekt zachwycił wszystkich.
- Kolendrę, kumin i gorczycę upraż na suchej rozgrzanej patelni przez 30 sekund, a następnie rozgnieć w moździerzu.
- Wymieszaj 1-2 łyżki serka Almette z 2-3 łyżkami wody, tworząc rzadki dressing, dodaj łyżkę oliwy i kilka kropli cytryny do smaku.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Posiekaj koperek.
- Ogórki za pomocą obieraczki do warzyw pokrój we wstążki.
- Fenkuł pokrój na cienkie plastry mandoliną.
- Pokrojone warzywa zanurz w lodowatej wodzie. Będą chrupkie i jędrne.
- Po 5 minutach wyjmij je, odsącz na papierowym ręczniku i wymieszaj w misce z łyżką oliwy, kilkoma kroplami cytryny, uprażonymi wcześniej nasionami oraz posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
- Połóż warzywa na talerzach, polej dressingiem i podaj z grzankami z ciabatty posmarowanej serkiem Almette z ogórkiem i ziołami.