Drukuj przepis
Przepis
Czarna kawa, kawałek idealnie czekoladowego ciasta i stos książek kucharskich. Muzyka płynąca z ulubionej płyty i nic więcej. Spokój, cisza i pełnia smaku. Takie niedzielne popołudnia uwielbiam. Reszta domu zajmuje się sobą, pies wybiegany śpi, a ja mam czas dla siebie. Czas na wszystko.
Popołudnia z doskonale czekoladowym ciastem są naj. Tak jak przepis na to ciasto. Proste składniki, pełnia smaku. Polecam wszystkim czekoladoholikom.
- Do garnka wlewam wodę. Na garnku umieszczam miskę. Do miski wkładam pokruszoną w kostki czekoladę. Podpalam gaz i rozpuszczam czekoladę. Nazywa się to kąpiel wodna :)
- W drugim garnku rozpuszczam masło. Kiedy się rozpuści, wyłączam gaz.
- Jajka myję. Starannie oddzielam białka od żółtek.
- Mikserem ubijam białka na sztywną pianę. Podczas ubijania możemy dodać szczyptę soli, szybciej się ubiją. Powinny być ubite tak, że po przewróceniu miski do góry nogami, nie drgną.
- W osobnej misce ucieram żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Do utartych z cukrem żółtek dodaję roztopione wcześniej masło i miksuję całość.
- Do żółtek, cukru i masła dodaję rozpuszczoną czekoladę, miksuję całość. Kiedy masa połączy się, wyłączam mikser.
- Do czekoladowej masy dodaję łyżką pianę ubitą z białek - stopniowo, po jednej łyżce. Delikatnie mieszam całość. Nie możemy zrobić tego gwałtownie ani stanowczo. Piana musi połączyć się z całością, ale nie może opaść.
- Blaszkę do pieczenia, np. tortownicę o średnicy ok. 24 cm (może być mniejsza) wykładam papierem do pieczenia. Na papier wylewam masę.
- Ciasto piekę ok. 50 minut w 190 stopniach.
- Śmietankę ubijam na sztywno i łączę z serkami Almette. Możemy masę schłodzić w lodówce, aby stężała. Jeśli wydaje się zbyt mało słodka, dodaję łyżkę cukru pudru.
- Przygotowaną masę nakładam na upieczone ciasto, a na nią nakładam obrane pistacje. Całość oprószam wiórkami startej lub posiekanej czekolady.
Ciasto może najpierw bardzo urosnąć, a potem opaść i popękać. Jest to zupełnie normalne. To efekt ubitej piany. Na cieście utworzy się chrupiąca skorupka, a w środku będzie delikatnie mokre - i to jest po prostu OBŁĘDNE!
Na ciasto możemy nałożyć pistacje, które wspaniale współgrają z czekoladą jednak czekoladowiec świetnie również smakuje podany z owocami.