Almette

Moskole z serkiem Almette wiejskim z ricottą

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Złap przepis na delikatne góralskie moskole!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 kg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • szczypta cukru
  • łyżeczka soli
  • 1 serek Almette wiejski z ricottą
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • czarny pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Obrane i ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj szczyptę cukru i łyżeczkę soli oraz mąkę, aby uformować ciasto. Uformuj placki, okrągłe lub jajowate, jak lubisz, o grubości 2 cm. Suchą i rozgrzaną patelnię posyp szczyptą mąki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odstaw.

Serwuj placki z serkiem Almette wiejskim z ricottą. Posyp świeżym szczypiorkiem
i czarnym mielonym pieprzem.

To idealny przepis zero waste - wykorzystaj ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: