Almette

Muffiny cytrynowe

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Mamy dobry czas na babeczki. Można je upiec w przepięknych foremkach i cudnie ozdobić. Takie piękne wypieki zwiastują już wiosnę i będą czarowały Wielkanocny stół.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 70 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z całej cytryny
  • 2 serki Almette jogurtowy
  • łyżka cukru pudru
  • rękaw cukierniczy
  • końcówka do rękawa
  • foremki do babeczek
Drukuj przepis

Przepis

Ten przepis na babeczki to super najlepszy i podstawowy przepis. Można do niego dodać to, na co mamy ochotę. Tym razem upieczemy babeczki cytrynowe, a całość ozdobimy obłędnie pysznym serkiem z morelami i wanilią.

  1. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki sypkie.
  2. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre.
  3. Składniki sypkie i mokre mieszamy ze sobą, dodajemy roztopione masło i skórkę otartą z wyparzonej cytryny.
  4. Foremki napełniamy masą (do ¾ wysokości).
  5. Babeczki pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
  6. Serek Almette mieszamy z cukrem i skórką otartą z cytryny, przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  7. Porcję serka wyciskamy z rękawa na upieczone i ostudzone babeczki.
  8. Babeczki możemy ozdobić plastrami cytryny.

Mleko śmiało możemy zastąpić sokiem pomarańczowym. Całe 170 ml płynu można podzielić pół na pół – pół soku z cytryny, pół soku z pomarańczy.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: