Almette

Muffiny z owocami leśnymi

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 12 osób

Asia

Muffiny czy babeczki to wdzięczny temat. Możemy dorzucić do nich wszystko, na co akurat mamy sezon. Mało tego – mogą być pożywnym śniadaniem lub przekąską do szkoły czy pracy. Ciasto przygotujecie w 30 sekund. Sami spójrzcie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 165 g cukru
  • 170 ml mleka
  • kubek owoców leśnych (maliny, jagody)
  • Na wierzch muffinów:
  • 2 opakowania serka Almette śmietankowy
  • owoce do ozdoby
Drukuj przepis

Przepis

Muffiny z dodatkiem owoców leśnych pachną latem. Ociekające malinami i jeżynami smakują wspaniale. A dzięki obłędnemu serkowi Almette śmietankowy nasze mufiiny będą wyglądały jak małe dzieła sztuki. Wystarczy serek Almette przełożyć do rękawa cukierniczego i nałożyć go na babeczkę formując dowolny kształt. Będzie pysznie i pięknie!

  1. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, dodajemy rozpuszczone masło i cukier. Mieszamy całość.
  2. Następnie dodajemy jajko i mleko, mieszamy i od razu wsypujemy owoce leśne.
  3. Foremki do babeczek napełniamy ciastem.
  4. Babeczki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut.
  5. Są gotowe, gdy ładnie przyrumienią się na wierzchu.
  6. Po upieczeniu muffiny studzimy.
  7. Serkiem Almette napełniamy rękaw cukierniczy.
  8. Ostudzone babeczki ozdabiamy serkiem.
  9. Dla ozdoby dodajemy owoce

To jeden z tych kapitalnych przepisów, które warto zapisać i mieć na wyciągnięcie ręki, bo wiem można w nim zastąpić mleko sokiem pomarańczowym.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: