Naleśniki z serkiem Almette jogurtowym polane cudownym i aromatycznym syropem lawendowym. Smakują wybornie, spróbujcie koniecznie!
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 opakowanie serka Almette jogurtowego
syrop lawendowy lub inny syrop (np. klonowy)
masło klarowane do smażenia
Ciasto:
200 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki cukru
mleko 3,2%
Drukuj przepis
Przepis
Do miski wsyp mąkę i sól, zrób wgłębienie i wbij dwa jajka. Dodaj cukier, wymieszaj z jajkami, mąką i solą.
Mleko wlewaj stopniowo, cały czas mieszając trzepaczką, aż do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
Odstaw do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjmij i dolej więcej mleka, aż uzyskasz ciasto do naleśników.
Na rozgrzanej patelni, na maśle klarowanym usmaż wszystkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posmaruj naleśniki serkiem Almette jogurtowym, zwiń lub złóż w trójkąt (zależy jak lubisz), a wierzch polej syropem.
Ważne, aby wszystkie składniki do ciasta na naleśniki były w temperaturze pokojowej. Ułatwi to proces łączenia się składników.
Jeśli się spieszysz, nie musisz zostawiać ciasta w lodówce na godzinę, wystarczy wszystko wymieszać i smażyć od razu. Ta godzina w lodówce, czy nawet w temperaturze pokojowej powoduje, że gluten zawarty w mące będzie miał czas się rozwijać i naleśniki będą bardziej elastyczne.
Jeśli nie możesz jeść jajek lub jesteś na nie uczulony, po prostu zrób ciasto bez nich. Ale w tym przypadku, musisz pozwolić ciastu odpoczął przez minimum godzinę. Dzięki temu stanie się zwarte i bardziej elastyczne.
Do ciasta możesz dodać różne składniki, które nadadzą mu smaku, jak np. wanilia, rum, kawa czy inne ulubione smaki.
Ważne, aby wszystkie składniki do ciasta na naleśniki były w temperaturze pokojowej. Ułatwi to proces łączenia się składników.
Jeśli się spieszysz, nie musisz zostawiać ciasta w lodówce na godzinę, wystarczy wszystko wymieszać i smażyć od razu. Ta godzina w lodówce, czy nawet w temperaturze pokojowej powoduje, że gluten zawarty w mące będzie miał czas się rozwijać i naleśniki będą bardziej elastyczne.
Jeśli nie możesz jeść jajek lub jesteś na nie uczulony, po prostu zrób ciasto bez nich. Ale w tym przypadku, musisz pozwolić ciastu odpoczął przez minimum godzinę. Dzięki temu stanie się zwarte i bardziej elastyczne.
Do ciasta możesz dodać różne składniki, które nadadzą mu smaku, jak np. wanilia, rum, kawa czy inne ulubione smaki.