Almette

Obłędne tacosy kukurydziane z krewetkami, awokado, salsą pomidorową chilli, ziołami i Almette jogurtowym

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

W tym daniu bardzo mi się podoba różnica w strukturach. Chrupiący tacos świetnie przełamuje miękkie awokado, a salsa orzeźwia całość.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette jogurtowy
  • 4 tacosy kukurydziane
  • 6 krewetek obranych i surowych
  • 1 awokado
  • 1 limonka
  • 1 pomidor
  • kolendra
  • 1 chilli
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 liście sałaty rzymskiej
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pomidor pokrój w drobną kosteczkę.
  2. Chilli i łodygi kolendry drobno posiekaj.
  3. Wymieszaj wszystko z oliwą, dopraw do smaku solą.
  4. Awokado pokrój na cienkie plastry.
  5. Krewetki podsmaż krótko na rozgrzanej patelni z obu stron, dopraw solą do smaku. Odstaw.
  6. Serek Almette rozmieszaj i przełóż do rękawa cukierniczego.
  7. Liście sałaty pokrój w cienkie paseczki.
  8. W tacosach ułóż warstwowo: paseczki sałaty, plastry awokado, krewetki, na to wyciśnij serek z rękawa i dodaj salsę z pomidorów.
  9. Serwuj od razu.

Skrop awokado sokiem z limonki lub z cytryny, aby nie sczerniało.

Krewetki należy smażyć krótko z obu stron na różowo, wtedy będą soczyste, a nie gumowate.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: