Almette

Ogórkowe tartinki z serkiem i świeżymi ziołami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Są takie dni, że nie mamy ani trochę czasu, jeszcze mniej chęci, a niebawem mają przyjść znajomi. W takich chwilach stawiam na szybkie przekąski, które z łatwością przygotuję z produktów, które mam pod ręką. A taką przekąską są tartinki z ogórka, które moi goście bardzo lubią.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 serki Almette z ziołami
  • 2 długie zielone ogórki
  • dodatkowo: czerwona papryka lub czarne oliwki, świeże zioła do dekoracji
Drukuj przepis

Przepis

Tartinki z soczystego, świeżego, pachnącego ogórka to miniprzekąska po brzegi wypełniona charakternym serkiem wzbogaconym o dodatki – może to być papryka, mogą to być oliwki, zioła, kiełki, siewki. Na takie przekąski mówi się „finger food”. Bierzemy taką przekąskę w dłoń, zjadamy i już. Możemy wrócić do rozmowy czy zabawy. A skoro przy imprezowym temacie jesteśmy, zdradzę Wam sekret na udany grejpfrutowy koktajl. Świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta mieszam z lodem, przelewam do wysokich szklanek i do każdej wkładam gałązkę rozmarynu. Taka gałązka zawiera w sobie mnóstwo olejków eterycznych. Przy poruszaniu nią, sok zyskuje wspaniały ziołowy smak. Jest pysznie!

  1. Ogórek myję, kroję na ok. 2 - 3 cm kawałki, wydrążam środek, zostawiając dno.
  2. Paprykę myję, usuwam pestki, kroję w niewielkie kawałki.
  3. Paprykę mieszam z serkiem. Serkiem nadziewam ogórki.
  4. Całość ozdabiam kawałkami papryki i świeżymi ziołami.

Ogórek możecie ozdobnie obrać. Wystarczy obieraczką obierać co drugi pasek. Dzięki temu utworzą się ozdobne wzorki.

Do takich tartinek możecie dodać dowolne dodatki – ogórek i serek są bazą. Dodajcie smaki, które podpowiada Wam wyobraźnia.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: