Czas przygotowania 30 min
Porcja dla 4 osób
Są takie dni, że nie mamy ani trochę czasu, jeszcze mniej chęci, a niebawem mają przyjść znajomi. W takich chwilach stawiam na szybkie przekąski, które z łatwością przygotuję z produktów, które mam pod ręką. A taką przekąską są tartinki z ogórka, które moi goście bardzo lubią.
Tartinki z soczystego, świeżego, pachnącego ogórka to miniprzekąska po brzegi wypełniona charakternym serkiem wzbogaconym o dodatki – może to być papryka, mogą to być oliwki, zioła, kiełki, siewki. Na takie przekąski mówi się „finger food”. Bierzemy taką przekąskę w dłoń, zjadamy i już. Możemy wrócić do rozmowy czy zabawy. A skoro przy imprezowym temacie jesteśmy, zdradzę Wam sekret na udany grejpfrutowy koktajl. Świeżo wyciśnięty sok z grejpfruta mieszam z lodem, przelewam do wysokich szklanek i do każdej wkładam gałązkę rozmarynu. Taka gałązka zawiera w sobie mnóstwo olejków eterycznych. Przy poruszaniu nią, sok zyskuje wspaniały ziołowy smak. Jest pysznie!
Ogórek możecie ozdobnie obrać. Wystarczy obieraczką obierać co drugi pasek. Dzięki temu utworzą się ozdobne wzorki.
Do takich tartinek możecie dodać dowolne dodatki – ogórek i serek są bazą. Dodajcie smaki, które podpowiada Wam wyobraźnia.