Almette

Omlet śniadaniowy z łososiem wędzonym i koperkiem

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Pyszny, puszysty omlet z łososiem i charakternym serkiem Almette to moja propozycja na świetne śniadanie. Omlet usmażycie w kilka minut, sami spójrzcie!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • dwie łyżki masła
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 4 plastry łososia wędzonego
  • łyżka posiekanego koperku
Drukuj przepis

Przepis

Kocham naleśniki, placuszki i racuszki, ale kocham też omlety. Na słodko, na słono, to nie jest ważne. Ważne, by omlet był cudnie jajeczny i puszysty. Ten taki jest – a dodatkowo wypełniony jest super smakami – serkiem Almette z chrzanem, łososiem i koperkiem. Pycha!

  1. Jajka myjemy, wbijamy do miski, roztrzepujemy.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło.
  3. Przelewamy masę jajeczną, rozprowadzamy ją po całej patelni.
  4. Kiedy jajka się zetną, obracamy omlet na drugą stronę. Smażymy go jeszcze pół minuty.
  5. Przekładamy omlet na talerz. Cały omlet smarujemy serkiem Almette.
  6. Na serku układamy plastry łososia wędzonego.
  7. Omlet zwijamy w rulon i cały posypujemy posiekanym koperkiem.

Zwiniętego w rulon omleta możecie pokroić na malutkie kawałki.

Każdy kawałek można podać z porcją serka Almette.

To fajny pomysł na przystawkę imprezową ☺

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: