Almette

Omlet z puszystym serkiem Almette z pomidorami, szparagami i pomidorkami

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

Szybkie śniadanie z puszystym serkiem Almette z pomidorami

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 puszysty serek Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 4 zielone szparagi
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • kilka listków natki pietruszki
  • kilka listków rukoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • pół cytryny
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Rozbij jajka, rozmieszaj widelcem i dopraw solą i pieprzem.
  2. Na rozgrzanej patelni podgrzej dwie łyżki oliwy, a następnie wlej masę jajeczną.
  3. Smaż omlet z jednej strony, na średnim ogniu, bez przykrywki, aż cały omlet się zetnie.
  4. W tym czasie z pomocą obieraczki zrób wstążki ze szparagów.
  5. Dopraw je solą, pieprzem, łyżką oliwy i skrop sokiem z cytryny.
  6. Pokrój pomidorki na połówki.
  7. Omlet przełóż na talerz i złóż na pół.
  8. Używając dwóch łyżeczek uformuj zgrabne porcje serka i ułóż je na omlecie.
  9. Dodaj połówki pomidorków, wstążki szparagów, udekoruj listkami rukoli i natką pietruszki.
  10. Bon appétit!

Wyjmij jajka z lodówki na 15 minut przed przygotowaniem dania, aby osiągnęły temperaturę pokojową.

Aby omlet się udał, porządnie rozmieszaj całe jajka widelcem lub trzepaczką na jednolitą masę.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: