Almette

Orzechowy krem z pieczonego kalafiora

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Piekliście kiedyś kalafiora? Będziecie zachwyceni! Pachnie i smakuje orzechowo!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 średni kalafior
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska/pieprz
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • garść orzechów (laskowe, włoskie)
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 4 łyżki oleju lnianego
Drukuj przepis

Przepis

Pieczenie to kapitalny sposób na kalafiora. Traci cały swój mało przyjemny zapach, zyskuje na konsystencji i smaku, bo smakuje świetnie! W pieczonym kalafiorze odnaleźć można nuty orzechowe, jest pyszny! Może być doskonałym dodatkiem do obiadu i jak się okazało, cudnie smakuje przerobiony na krem.
Zupę podałam ze złotymi kroplami oleju lnianego i prażonymi orzechami. W tej zupie nie mogło zabraknąć serka Almette śmietankowego, który zgrywał ze sobą wszystkie smaki.

  1. Kalafiora oczyszczamy z liści, dzielimy na kawałki, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
  2. Kalafiora skrapiamy oliwą i oprószamy solą.
  3. Pieczmy go 30 – 40 minut w 180 stopniach co jakiś czas mieszając całość.
  4. W garnku podgrzewamy oliwę, rumienimy szalotkę i czosnek.
  5. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy kalafiora i gotujemy na małym ogniu ok 15 minut.
  6. Po tym czasie zupę miksujemy na krem, doprawiamy do smaku.
  7. Orzechy rumienimy na suchej patelni.
  8. Zupę nakładamy do talerzy.
  9. Do każdej porcji dodajemy łyżkę serka Almette i zrumienione orzechy.
  10. Krem wykańczamy kroplami oleju lnianego.
  11. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kalafiora przed pieczeniem możecie podzielić na cząstki, a możecie też zapiec go w całości.

Będzie pięknie wyglądał na talerzu skropiony oliwą i oprószony solą morską.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: