Almette

Orzeźwiająca sałata z grejpfruta, granatu, kolendry i podkręconego cytryną serka

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Ta sałatka to małe dzieło sztuki. Tak też smakuje każdy jej kęs. Doskonale zrównoważony smak cytrusów wspaniale komponuje się z serkiem Almette.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 grejpfruty
  • 2 serki Almette Śmietankowy
  • 1 granat
  • 2 cytryny
  • 8-10 gałązek kolendry
  • sos: 10 łyżek oliwy z oliwek, sok z 1 cytryny, 1 łyżka miodu
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Rozkosz dla oczu i podniebienia. Cytrusowa sałatka, aromatyzowany skórką cytryny serek Almette, konkretna w smaku kolendra, a całość pięknie podana z wyfiletowanym grejpfrutem. Taką sałatkę możecie podać z cieniusieńką grzanką. To idealna przystawka dla gości, tuż przed daniem głównym.

  1. Cytryny zalewamy wrzątkiem, osuszamy je, ścieramy z nich skórkę, mieszamy z serkami Almette.
  2. Grejpfruta myjemy i filetujemy. Z granatu wyciągamy ziarna.
  3. Łyżką formujemy łezki z serka Almette i układamy je na talerzu naprzemiennie z grejpfrutem. Całość posypujemy ziarnami granatu, dodajemy listki kolendry i skrapiamy sosem.

Filetowanie grejpfruta polega na wycinaniu białych błonek. Używamy do tego cienkiego, ostrego noża, wycinamy białe błonki i zostawiamy sam owoc.

Aby sprawnie wydobyć ziarna z granatu, można przekroić owoc na pół, umieścić go nad miską ziarenkami skierowanego do dołu i uderzać w jego skórkę łyżką. Ziarenka same z niego będą wylatywały.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: