Czas przygotowania 30 min
Porcja dla 4 osób
Ta sałatka to małe dzieło sztuki. Tak też smakuje każdy jej kęs. Doskonale zrównoważony smak cytrusów wspaniale komponuje się z serkiem Almette.
Rozkosz dla oczu i podniebienia. Cytrusowa sałatka, aromatyzowany skórką cytryny serek Almette, konkretna w smaku kolendra, a całość pięknie podana z wyfiletowanym grejpfrutem. Taką sałatkę możecie podać z cieniusieńką grzanką. To idealna przystawka dla gości, tuż przed daniem głównym.
Filetowanie grejpfruta polega na wycinaniu białych błonek. Używamy do tego cienkiego, ostrego noża, wycinamy białe błonki i zostawiamy sam owoc.
Aby sprawnie wydobyć ziarna z granatu, można przekroić owoc na pół, umieścić go nad miską ziarenkami skierowanego do dołu i uderzać w jego skórkę łyżką. Ziarenka same z niego będą wylatywały.