Almette

Owocowe szaszłyki z fondue czekoladowym i serkiem Almette jogurtowym

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

David

Owoce same w sobie są pyszne, ale oblane czekoladą smakują po prostu obłędnie. Palce lizać!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette jogurtowy
  • ananas
  • jabłka
  • gruszka
  • pomarańcza
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • wiórki kokosowe
Drukuj przepis

Przepis

  1. Owoce pokrój w różne kształty.
  2. Ponabijaj pokrojone owoce na drewniane patyczki.
  3. W kąpieli wodnej gotuj na wolnym ogniu śmietankę i kawałki czekolady, aż uzyskasz jednolitą masę.
  4. Zanurz owoce w sosie czekoladowym, a następnie obtocz je w wiórkach kokosowych.
  5. Podawaj z serkiem Almette jogurtowym.

Owoców nie obieraj i pokrop je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Korzystaj z owoców sezonowych!

Jeśli gorzka czekolada jest dla Ciebie zbyt wytrawna, wymieszaj ją z czekoladą mleczną w proporcji 50/50.

Dodaj aromatyczne przyprawy np.: wanilię, rozmaryn, czy miętę do śmietanki zanim ją ugotujesz z czekoladą.

Odstaw na 30 minut tak, aby smaki się przegryzły.

Następnie wyciągnij przyprawy i postępuj dalej tak jak przepisie.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: