Almette

Pączki serowe

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Pączki serowe towarzyszą mi od dzieciństwa. Smażyła je moja Mama, smażę i ja. Sprawdźcie jak prosty i pyszny to przepis!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 2 serki Almette śmietankowy (250 g do pączków, reszta do podania przed jedzeniem)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder
Drukuj przepis

Przepis

Dziś upieczemy pączki serowe, które skrywają w sobie pyszny i puszysty serek Almette. Pączki najlepiej smakują wtedy, kiedy są jeszcze ciepłe. Można je oprószyć cukrem pudrem, można zanurzać w serku tuż przed zjedzeniem.
Pączki serowe to doskonały przepis na Tłusty Czwartek czy też każdy inny dzień ☺

  1. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, śmietanę oraz serki Almette (250 g)
  2. Jajo roztrzepujemy z cukrem, wlewamy do mąki.
  3. Składniki mieszamy i zagniatamy na ciasto.
  4. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto (na grubość ok 1 cm) i przy pomocy szklanki wykrawamy koło.
  5. Bierzemy mały kieliszek i w kole musimy wykroić dziurkę.
  6. W garnku rozgrzewamy olej (3/4 garnka).
  7. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor.
  8. Pączki oprószamy cukrem pudrem i jemy wraz z serkiem Almette

Cukier puder warto zmieszać z cynamonem – świetnie smakuje na usmażonych pączkach

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: