Almette

Pancakes z mąki pełnoziarnistej podane z warzywami i serkiem Almette z rzodkiewkami

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 2 osób

David

Od momentu, gdy urodził się Mati to poczułam, że odpowiadam już nie tylko za siebie, ale też za niego.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Almette dołącza do Bakusiowej Rodziny. Jest pysznie!
Almette dołącza do Bakusiowej Rodziny. Jest pysznie!

Kiedy jedzenie staje się nagle ważne, ważniejsze, najważniejsze? Dla Malwiny, autorki bloga Bakusiowo, był to moment, gdy poczuła odpowiedzialność za malutkiego człowieczka (teraz już nie jest taki malutki! Mati to kawał chłopa, ma prawie 4 lata!).

To tak, jakby nagle jej się otworzyły oczy. Myślenie Malwiny o gotowaniu i jedzeniu diametralnie się zmieniło. Zaczęła się interesować zdrowym jedzeniem i zwracać szczególną uwagę na jakość produktów i żywności, którą kupuje. Jej świadomość, jak ważne jest zdrowe jedzenie rośnie wraz z jej synkiem.

Składniki

  • pancakes:
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • ok. połowy szklanki kefiru
  • dodatki:
  • kolorowe marchewki
  • kiełki
  • pomidorki koktajlowe
  • inne ulubione warzywa
Drukuj przepis

Przepis

  1. W misce wymieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
  2. Wbij jajko i wymieszaj z mąką.
  3. Następnie wlej kefir, tak by powstało ciasto naleśnikowe.
  4. Dodaj łyżkę oleju, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
  5. Po tym czasie smaż pancakes na patelni do wyczerpania ciasta.
  6. Kolorowe marchewki pokrój na cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw lub za pomocą mandoliny do krojenia. Pokrój pomidorki (lub inne ulubione warzywa).
  7. Wytrawne pancakes podawaj z warzywami i serkiem Almette z rzodkiewkami.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: