Almette

Pancakes z karmelizowanymi morelami i migdałami

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Szybki przepis na pyszne śniadanie!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 puszysty serek Almette jogurtowy
  • 2 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka łyżek napoju owsianego
  • 8 moreli
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki posiekanych prażonych migdałów
Drukuj przepis

Przepis

  1. Morele pokrój w kawałki i włóż do rondelka.
  2. Wlej 2 łyżki wody i dodaj gałązkę rozmarynu. Gotuj ok. 8 minut.
  3. Jeśli morele są za mało słodkie dodaj łyżkę cukru.
  4. Miód rozpuść na patelni.
  5. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  6. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę.
  7. Dodaj 2 łyżki mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj.
  8. Dodaj kilka łyżek napoju owsianego, wymieszaj. Dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj tak, aby nie opadły.
  9. Smaż małe pancakes na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym z obu stron na złoty kolor.
  10. Pancakes serwuj z serkiem i smażonymi morelami.
  11. Polej rozpuszczonym miodem i posyp całość prażonymi migdałami.

Ważne aby krótko mieszać składniki do pancakes aby zostały puszyste.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: