Almette

Panzanella z pomidorkami koktajlowymi, piklowaną cebulą i serkiem Almette z pomidorami

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

panzanella to kwintesencja włoskiej kuchni, sałatka z dojrzałych na słońcu pomidorów i grzaneczki z ciabatty obsmażone na oliwie. Zapiszcie sobie przepis i próbujcie koniecznie!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 400 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
  • 1 cebula czerwona
  • 4 kromki ciabatty
  • łyżka cukru
  • łyżka soli
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 50 ml wody
  • bazylia świeża
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
  2. Wymieszaj ocet z łyżką soli, łyżką cukru i wodą tak, aby cukier i sól się rozpuściły.
  3. Zanurz plastry cebuli w tym roztworze i odstaw na 15 minut.
  4. W tym czasie pokrój ciabattę w kosteczki i podsmaż je na złoty kolor na patelni.
  5. Dopraw je solą i pieprzem.
  6. Pomidorki pokrój na pół i ułóż na talerzu.
  7. Dopraw solą i pieprzem, polej 2 łyżkami oliwy.
  8. Posyp je grzankami oraz piklowanymi plasterkami cebuli i listkami bazylii.
  9. Dodaj po 4 łyżeczki serka Almette na talerz.
  10. Bon appétit!

Cebula szybciej się pikluje, jeśli jest pokrojona w bardzo cienkie plasterki.

Panzanella, to popularna sałatka włoska w duchu zero waste. Pozwala użyć czerstwy chleb w formie grzaneczek.

Zamiast pomidorków koktajlowych możesz użyć różnych odmian pomidorów.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: