panzanella to kwintesencja włoskiej kuchni, sałatka z dojrzałych na słońcu pomidorów i grzaneczki z ciabatty obsmażone na oliwie. Zapiszcie sobie przepis i próbujcie koniecznie!
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
400 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych
1 cebula czerwona
4 kromki ciabatty
łyżka cukru
łyżka soli
50 ml octu jabłkowego
50 ml wody
bazylia świeża
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Cebulę pokrój w cienkie plasterki.
Wymieszaj ocet z łyżką soli, łyżką cukru i wodą tak, aby cukier i sól się rozpuściły.
Zanurz plastry cebuli w tym roztworze i odstaw na 15 minut.
W tym czasie pokrój ciabattę w kosteczki i podsmaż je na złoty kolor na patelni.
Dopraw je solą i pieprzem.
Pomidorki pokrój na pół i ułóż na talerzu.
Dopraw solą i pieprzem, polej 2 łyżkami oliwy.
Posyp je grzankami oraz piklowanymi plasterkami cebuli i listkami bazylii.
Dodaj po 4 łyżeczki serka Almette na talerz.
Bon appétit!
Cebula szybciej się pikluje, jeśli jest pokrojona w bardzo cienkie plasterki.
Panzanella, to popularna sałatka włoska w duchu zero waste. Pozwala użyć czerstwy chleb w formie grzaneczek.
Zamiast pomidorków koktajlowych możesz użyć różnych odmian pomidorów.
Cebula szybciej się pikluje, jeśli jest pokrojona w bardzo cienkie plasterki.
Panzanella, to popularna sałatka włoska w duchu zero waste. Pozwala użyć czerstwy chleb w formie grzaneczek.
Zamiast pomidorków koktajlowych możesz użyć różnych odmian pomidorów.